home






website by
freakware


About Terje Finnsen
Utstillinger

Seperatutstillinger:
2012: Galleri LNM, "Topos", Oslo
2010: Oslo Prosjektrom, Oslo 2009: Trondhjems kunstforening, Trondheim 2009: Asker kunstforening, Asker
2006: Sogn og Fjordane Kunstmuseum, ”dark paintings II”, Førde
2005: Vestfold kunstnersenter, ”dark paintings”, Tønsberg
2004: Telemark kunstnersenter, ”Den som vil være med på leken må tåle streken”, Porsgrunn
2004: Norsk skogmuseum, ”Skogsbilder”, Elverum
2002: Galleri Christian Dam, Oslo
2001: Austellungsraum Taubenstrasse, ”Hypnotics”, Hamburg
2000: Galleri Bouhlou, Bergen


Kollektiv og gruppeutstillinger:
2014: Høstutstillingen, Kunstnernes hus, Oslo
2014: Østlandsutstillingen, Kunstbanken, Hamar
2012: Høstutstillingen, Kunstnernes hus, Oslo
2007: Elverum kunstgalleri, Elverum
2006: Gjøvik kunstgalleri, Gjøvik gård, ”Mjøskunst”, Gjøvik
2003: Vestfossen Kunstlaboratorium ,”Class of 2003”, Christian Dam, Vestfossen
2003: Kunstverein Harburger Bahnhof ,”Feine Ware (I-III)”, Hamburg
2002:
Kunsthaus Hamburg, ”Vorauswahl für Hamburg Stipendium”, Hamburg
2002: Hochschule für bildende Künste, ”Diplom Ausstellung”, Hamburg
2001: Kunstverein Glückstadt, ”Glück statt Plastikk”, Glückstadt
2001: KX Kunst au Kampnagel, ”Flachware”, Hamburg
1999: Bergen kunstforening, ”En elskelig mani”, Bergen
1998:
Slupsk kunstforening, Polen

Utdannelse 1994 – 2002 Hochschule für bildende Künste Hamburg – Diplom - Professor: Olav Christopher Jenssen og Franz Erhard Walther 1997 - Kunstakademiet i Oslo – Professor: Sverre Wyller 1989 – 1991 Strykejernet tegne- og maleskole Innkjøpt Statoil – Statoil kunstsamling, Stavanger Rolf Hoffs kunstsamling Stipender
2011: BKH, Bildende Kunstneres Hjelpefond
2010: Vederlagsfondets stipend
2009: Vederlagsfondets stipend
2007: Vederlagsfondets stipend
2005: Utstillingsstipend, Norsk Kulturråd 2002: Ingrid Lindbäck Langaard Fond 2000: Debutantstøtte

Medlem av NBK, LNM

Om kunsten

Noen billedkunstnere beveger seg i løpet av sin karriere gjennom en stor skala av arbeidsmåter og benytter seg av ulike stiler. Terje Finnsen er ikke en slik maler. Han hører til blant kunstnerne som har et mål om å utforske en bestemt uttrykksmåte. I hans tilfelle er det det ekspressive maleriet og dets grunnleggende problematikk som Finnsen arbeider med i hvert enkelt bilde. Dette langvarige prosjektet gir kunstneren mulighet til å fordype seg i problematikken, oppdage nye dimensjoner i den og skape originale vinklinger om tema.

Finnsen (1968) er utdannet ved Hochschule für bildende Künste i Hamburg. I dag bor og arbeider han i Oslo. Hans utstillingsvirksomhet består av en rekke gruppe- og separatutstillinger i Norge og utlandet, spesielt Tyskland. Arbeidene hans er godt forankret i ekspresjonismen med fargens skapende kraft som hovedkjennetegn.

Rent teknisk er bildene hans olje-, eller akrylmalerier som oppstår på lerretet spontant uten skisser. Maling i bildene spiller en viktig rolle som et komposisjonsoppbyggende element. Den preger arbeidene både gjennom problematikken knyttet til fargevalg, men også som et stofflig materiale som setter spor på bildets overflate. Finnsens fargebruk bærer også preg av spontanitet. Ved siden av de gjennomgående nyanser av grått, brunt og svart, dukker det opp uventede fargevalg i de fleste bildene. Organiske former i gul, grønn eller blå bryter ikke med det kontemplative i bildene, men bringer en vitalitet inn i Finnsens landskap. Fargene har lyskvaliteter som sender en pulserende kraft ut mot betrakteren. Mens fargepaletten med tiden har blitt lysere og rikere, blir stemningen i bildene mer melankolsk. Årsaken til dette kan spores i formene Finnsen bebor maleriene sine med.

Kunstnerens formspråk kan knyttes til navn som Per Kirkeby, eller Johs. Rian. Vi kan gjenkjenne Kirkebys koloristiske og ekspresjonistiske malerstil som nesten oppløses i abstraksjon, og også Rians diffuse form fra tiden han frigjør seg fra figurasjon. Finnsens billedspråk har i løpet av hans karriere beveget seg fra nesten rent monokromt, gjennom nonfigurativ abstraksjon, til et sted der det i det abstrakte landskapet vokser fram stadig tydeligere figurative elementer som tvinger vår innbilningskraft til å dra paralleller til den konkrete verden.

Naturen i sin metafysiske form var alltid det ledende motivet hos Finnsen. Det dystopiske dystre som før var plassert som en iboende egenskap i naturen fremstår nå som et element uavhengig av denne. Organiske former som sprer seg utover hele billedflaten blir tydeligere i sin form. Disse figurative elementer som inntar Finnsens naturlandskap minner i større grad enn før om menneskeskikkelser. Det menneskelige elementet har noe dyrisk, overnaturlig og truende ved seg. Gjennom lys og farge konfronterer disse skapningene betrakterens fantasi. I enkelte motiver er formene mer romantiske, myke og optimistiske, og slik opprettholdes balansen i vår opplevelse av Finnsens verden.

Tross beslektet motivkrets oppleves hvert enkelt bilde som et enestående verk med individuell historie. Kunstneren beskriver sine arbeider slik: ”Mine billedformuleringer tar for seg maleriet som et rent autonomt medium i et kunsthistorisk perspektiv. Jeg søker en egen, frisk og annerledes måte å gjøre maleriet på – både motiv- og idémessig.”

Finnsens dialog med betrakteren foregår på et metafysisk plan og gir oss assosiasjoner til det elementære ved selve tilværelsen. Bildene unndrar seg en ensidig tolkning og beholder en gåtefull og trollsk stemning. Denne skaper en langvarig fascinasjon og undring hos alle som tillater seg å ta et dykk inn i Terje Finnsens underlige verden.


Patricia Tveter 2011




Matthias Harder ( New York Art Magazine, 2002 )
German text